Hogyan befolyásolja egy rossz weboldal a vállalat imázsát?

H

Egyes cégtulajdonosok és vezetők úgy vélik, hogy a weboldal opcionális elem a vállalatuk számára. Egyesek teljesen elhalasztják a weboldal kialakítását, mások pedig 10-15 évvel ezelőtt rendeltek egyet, de azóta nem frissítették vagy karbantartották azt. Ez a helyzet különösen gyakori a gyártó vállalatoknál, amelyek tulajdonosai nem látják a telephelyből származó összes előnyt. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy ez a hozzáállás mire vezethet, és egy valós esettanulmányon keresztül bemutatjuk, hogyan lehet ezt orvosolni.

Sok cégtulajdonos (különösen a gyártással, iparral foglalkozók) nem törődik a weboldallal, mivel nem azon keresztül kap megrendeléseket. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nem csak az ügyfelek nézik meg a cég honlapját.

Az Ön honlapját meglátogathatják azon bankok alkalmazottai, amelyekkel együtt kíván működni, vagy egy potenciális partner biztonsági szolgálatának képviselői, hogy véleményt alkossanak az Ön cégéről, annak megbízhatóságáról és “komolyságáról”.

Ha pedig rossz a honlapja, akkor megvan az esélye annak, hogy egy bizonyos ponton nem kapja meg a szükséges pénzt, vagy elveszíthet egy nagy megrendelést, mert az illetékesek kételkednek a cég hitelességében.

Mindkét problémával találkoztunk már, és bár a bankok esetében a probléma általában nem olyan akut, de gyakoriak azok a helyzetek, amikor megrendelést kell kapni és pályázatot kell kiírni.

Egy külön kérdés, amelyről szintén nem szabad megfeledkezni, az arculat a HR márkaépítés szempontjából. Azok az álláskeresők, akik az Ön cégénél terveznek dolgozni, vagy akik hezitálnak az Ön ajánlatának elfogadásával kapcsolatban, nagymértékben a cég honlapja alapján alakítják ki véleményüket. Ezt is érdemes szem előtt tartani.

Mi tekinthető rossz minőségű weboldalnak?

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a “minőségi” vagy “rossz minőségű” weboldal fogalma szubjektív. Valakinek tetszik egy design, valakinek egy másik, és itt lehetetlennek tűnik az arany standard meghatározása.

De ha mélyebben belemegy ebbe a témába, akkor számos konkrét kritériumot azonosíthat a webhely minőségére vonatkozóan, és meghatározhatja, hogy ezek hogyan befolyásolják közvetlenül a vállalat imázsát, sőt, a nyereségét is.

Gyenge honlaptervezés

A weboldaltervezés nem csak a vállalati színekről, logókról és illusztrációkról szól. A tipográfiáról is szó van: a szakaszok közötti behúzás, a linkek és kulcselemek kiemelése az oldalon, az elemek könnyű elhelyezése stb. Ha nem tartja be az oldalon az elemek csoportosításának tényleges elveit, a felhasználó nem fogja kényelmesen használni. És ha a felhasználó kényelmetlenül érzi magát – ez irritálja őt, az oldalról alkotott negatív benyomás kiterjed az egész vállalatra, elhagyja az oldalt, és a vállalat elveszít egy potenciális ügyfelet.

Egy másik probléma az elavult tervezésből adódhat. A webdesign trendek változnak – persze nem félévente, de azért rendszeresen. És ha az oldal kialakítása 5, 10 vagy akár 15 évvel ezelőtt készült, akkor nagyon nagy az esélye annak, hogy ma már nem néz ki vonzónak.

Úgy tűnik, nos, elavult dizájn – mi a nagy baj, mert az oldal működik. Itt azonban két dolgot fontos megérteni:

  1. Még a hétköznapi felhasználók is meg tudják különböztetni a modern és az elavult dizájnt. Ha pedig a “hello from the noughties” dizájnja van, a felhasználó valószínűleg logikus következtetéseket von le: a cégvezetés a múlté, nem tisztelik a felhasználóikat, nem állnak készen arra, hogy az internetről érkező alkalmazásokkal foglalkozzanak. Egy ilyen vállalat hitelessége azonnal nagyot esik.
  2. A dizájn trendek nem változnak szeszélyből vagy véletlenül. A változás tendenciája nyilvánvaló: a weboldalaknak kényelmesebbé és áttekinthetőbbé kell válniuk. Régebben, amikor még nem volt olyan sok webhely, az online verseny nem volt olyan nagy, és a felhasználók valóban sokáig “szörfölhettek” az oldalon, keresve a szükséges információkat. Most azonban a felhasználó elmegy egy webhelyre, és ha nem találja meg néhány másodperc alatt, amire szüksége van, akkor valószínűleg azonnal távozik. Ezért van divatban a minimalizmus, a minden felesleges dolgok levágása.

Tisztázatlan szerkezet

A weboldal világos és felhasználóbarát felépítése a jó konverziós arány és a magas keresőmotoros helyezések egyik fő összetevője. Melyek a rossz oldalszerkezet jelei?

Milyen hátrányai vannak a kényelmetlen szerkezetnek? Egyszerre több is van belőlük:

  1. A webhely pesszimizációja a keresési eredményekben. A keresőmotorok nagyszerűen felismerik a rossz minőségű webhelyszerkezetet, és “büntetik” ezért – a webhely nem kerül az első helyekre a kulcsfontosságú lekérdezésekre. Azaz, ha egy felhasználó “googled” a nevét a szolgáltatások, hogy az Ön által nyújtott, a kiadatási eredmények, ő először látta a versenytársak, és a webhely lesz a 2., 3., stb. keresőmotor oldalak, ahol a legtöbb soha nem kap.
  2. Vevők elvesztése. Nemcsak a vállalkozóknak fontos az idejük, hanem az ügyfeleiknek is ugyanolyan értékes. És ha a webhely látogatója nem találja meg azonnal a szükséges információt, nem valószínű, hogy leül és megérti a többszintű struktúrát. Inkább egyszerűen elmegy egy intuitívabb oldalra.
  3. Időigényes a munkavállalók számára. Ha a szükséges információkat nehéz megtalálni a weboldalon, de mégis úgy dönt, hogy együttműködik Önnel, valószínű, hogy a potenciális ügyfél minden kérdést fel fog tenni a menedzserének. A válaszok sok időt és emberi erőforrást igényelhetnek, amit a honlap világos felépítésével meg lehetett volna spórolni.

Kényelmetlen funkcionalitás

Ez a probléma szorosan kapcsolódik az előzőhöz, és ugyanazokhoz a következményekhez vezet: a felhasználó számára kényelmetlen információt keresni a weboldalon, kéréseket hagyni, nyomon követni a rendelés állapotát, tanulmányozni a cég és a választék adatait, és emiatt távozik, a cég pedig elveszít egy ügyfelet.

Ami a kényelmetlen funkciók közé sorolható:

Hibák az ólomformanyomtatványok működtetésében. Egyes oldalakon a megrendelőlap olyan hosszú és bonyolult, hogy a potenciális ügyfelek felét elriasztja. És ha több hibát tölt ki az űrlapot, ami miatt az űrlapot újra ki kell tölteni, akkor akár a látogatók 80% -a is lehet. És ezek érthetőek.

Képzeld el ezt:

Ön 10 percet töltött az űrlap kitöltésével, megadta az összes szükséges adatot, megnyomta a “Küldés” gombot, és a rendszer a “Hiba” üzenetet jelzi. De nincs több konkrétum: pontosan mi a hiba, melyik mezőben van? Kétszer is ellenőrzi az összes adatot, és ismét “Hiba”. A legtöbb ember ezek után egyszerűen elhagyja a webhelyet, és a pénz, amelyet a vállalat a vonzásra költhetett volna, kárba veszett.

Vagy egy másik helyzet: egy hosszú űrlapot tölt ki egyetlen oldalon. Megadta az összes adatot, feltöltötte a dokumentumokat, megnyomta a submit gombot, az oldal újratöltődik, és mindenféle rendszerüzenet nélkül elküldi Önt a Home oldalra. Nem érti, mi lehetett: talán valami hiba történt, vagy elküldték a jelentkezési lapot, vagy hibát követett el a kitöltéskor? A céggel kapcsolatos tapasztalatai valószínűleg rendkívül negatívak lesznek.

Külön érdemes megemlíteni az “admin” – tartalomkezelő rendszer kényelmét. Ha új oldalakat hoz létre, híreket és fényképeket tesz közzé, frissíti az áruk és szolgáltatások katalógusát, módosítja az adatokat – ez kényelmetlen és hosszú, azt kockáztatja, hogy rengeteg értékes időt veszít az alkalmazottai számára.

Ráadásul a kényelmetlen “adminisztrációs” rendszerek demotiválják az alkalmazottakat. Még a büntetéssel való fenyegetés ellenére sem hajlandóak fenntartani az oldalt. Ez hatással van a vállalat imázsára (a felhasználók látják, hogy a vállalat elhagyta az oldalt), és a keresőmotorok pozícióira (az algoritmusok visszaminősítik az oldalt).

Mobil eszközökhöz nem igazított

Úgy tűnik, hogy a weboldal mobilverziójának fontosságáról csak a leglustábbak beszélnek. A gyakorlatban azonban kiderült, hogy a weboldalak nagy része (különösen a gyártó cégeké, mivel ez a terület “konzervatívabbnak” számít) még mindig nem jelenik meg megfelelően a mobileszközökön.

És mindez annak ellenére, hogy a mobil webes forgalom már évek óta meghaladja az asztali számítógépes forgalmat. Ha egy weboldal kényelmetlenül használható telefonról, akkor azt kockáztatja, hogy a látogatók több mint felét elveszíti, akik soha többé nem lesznek az Ön ügyfelei.

És ez a probléma, akárcsak a nem egyértelmű struktúra, szintén negatív hatással van az oldal keresőmotorokban való rangsorolására. “A Yandex és a Google Mobile First, és csak a mobileszközökhöz igazított oldalakat támogatják a találatokban.

A felhasználónak nincs szüksége információra

ez a probléma leggyakrabban abból adódik, hogy nem ismerik a célközönségüket. Egy egyszerű példával élve: egy gyártó cég összetett alkatrészeket készít, és a weboldalán a gyártás sajátosságairól beszél. De ügyfelei számára más is fontos: a teljes termékkatalógus, a sikeres ügyek és a kedvezményes együttműködési feltételek.

És ennek eredményeképpen kiderül, hogy a cég a weboldalán elmondja, mi érdekli a tulajdonosát, de az ügyfelei nem. Emiatt a potenciális ügyfelek nem kapják meg a szükséges információkat, vagy rossz következtetéseket vonnak le (például úgy döntenek, hogy a vállalat nem tud legyártani egy bizonyos alkatrészt), és ennek következtében nem mernek együttműködést ajánlani.

A másik probléma a naprakész információk hiánya. Például elavult árlisták. A felhasználó látja az árat, elégedett vele, felveszi Önnel a kapcsolatot, majd hirtelen kiderül, hogy az ár emelkedett. Ez valószínűleg senkinek sem fog tetszeni, inkább az illető érzi magát becsapva, és a vállalat hírneve is szenved.

Példák a gyakorlatunkból

A gyakorlatban már jó néhány olyan esetünk volt, amikor az ügyfelek már meglévő weboldalakkal kerestek meg minket, és kértek meg minket, hogy tervezzük újra őket. A fő problémaként az alacsony konverziós arányt említették.

Minden ilyen eset egyedi, az alacsony konverzió okai eltérőek. De itt szeretnék felidézni két markáns példát.

Megjegyzés hozzáadása

tqpR81hoEb

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.