Fejlesztési trendek 2022-ig

F

Weboldal készítéshez. Az IT-ipar folyamatosan fejlődik. Az informatikára szakosodott vállalatok ezzel együtt fejlődnek. Azok a fejlesztők, akik keresettek akarnak lenni a piacon, kötelesek követni a legújabb trendeket az alkalmazásfejlesztésben. Ma vessünk egy pillantást a 2022-es fejlesztési trendekre, amelyek már most is aktuálisak és világszerte egyre népszerűbbek.

A sablon- és dobozmegoldások fejlesztése

A listán szereplő első fejlesztési trend furcsának tűnhet. A weboldalak és szolgáltatások létrehozásához szoftverkódot nem igénylő sablon- és dobozmegoldások 2022-ben egyre népszerűbbek.

Ennek a tendenciának azonban egyszerű magyarázata van. A fejlesztési ciklus egyre összetettebbé válik, ami nem vonja kétségbe annak szükségességét, hogy az ügyfélnek a lehető leggyorsabban kész megoldást nyújtsunk. Ezért a szoftvercégek olyan termékekkel kezelik ezt a problémát, amelyekben kevés vagy egyáltalán nem használnak kódot.

Meg kell azonban érteni, hogy a dobozos és sablonos megoldások használata nem helyettesítheti teljes mértékben a kódot. Már csak azért is, mert az ilyen szolgáltatásokat valakinek fejlesztenie és karbantartania kell.

Ezért a sablon- és dobozmegoldások olyan lehetőségek, amelyek kiegészíthetik és optimalizálhatják a fejlesztést. A szoftvermegoldások telepítését és kezelését, valamint a végfelhasználóhoz való eljuttatását tudják biztosítani. Csökkenthetik a fejlesztésbe való belépés küszöbét, és vonzóvá tehetik a tehetségeket.

Felhőalapú megoldások és szervermentes architektúra

A legtöbb iparág szenvedett az évek során a koronavírus világjárvány miatt. Az IT-ipar azonban csak profitált abból, hogy a legtöbb munkavállaló a távmunkára váltott. A távoli adatmegosztás iránti igény megnövelte a felhőtechnológia iránti igényt.

A világjárvány idején a felhőalapú megoldásokat nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kisvállalkozások és az egyéni felhasználók is használták.

A felhőalapú megoldások egyik előnye a gyors skálázhatóság. Ez pedig felfelé és lefelé is. A nagy utazási cégek hatalmas veszteségeket szenvedtek el, amikor saját adatközpontjaikat nulla nyereséggel kellett fenntartaniuk. Ha az informatikai infrastruktúrájuk a felhőben lenne, akkor megváltoztathatnák az adatszolgáltatási tervüket, és jelentős megtakarításokat érhetnének el.

Így azok a fejlesztők, akik 2022-ben is trendkövetőek akarnak maradni, a szolgáltatások fejlesztésére és a felhőtechnológiát aktívan használó szoftverek fejlesztésére összpontosíthatnak.

Ma már rengeteg iparágban van rájuk kereslet:

  • Kormányzati és bűnüldöző szervek;
  • Mezőgazdaság;
  • Bank- és pénzügyek.

Bár a felhőtechnológia bevezetését az ilyen összetett iparágakban a meglévő szabályozások akadályozzák, nagy növekedési potenciál rejlik benne.

PWA – Progresszív webes alkalmazások

A progresszív webes alkalmazások a hagyományos webes szolgáltatások evolúciójának eredményei. Fő céljuk a weboldal betöltésének felgyorsítása és a különböző szolgáltatásokon, köztük a Google Maps-en alapuló offline munka. Híres kávézóláncok, taxiszolgáltatók és a Twitter közösségi hálózat már rendelkezik ilyen megoldásokkal.

A 2021-es és 2022-es tendencia az, hogy a felhasználók egyre több mobileszközön keresztül lépnek kapcsolatba a webes alkalmazásokkal. Ezért a fejlesztő számára a kihívás a webes alkalmazás frissítése a PWA-ban. Ez javítja a szolgáltatások funkcionalitását és a felhasználói élményt, megkönnyítve a szoftverek fejlesztését és karbantartását.

Adatkutatás (Data Science)

A nagy adatgyűjtés és -elemzés már régóta az informatika szabványa, és minden nagyvállalat ezeken alapul. A szoftverfejlesztők már alkalmazkodtak ehhez a trendhez, és kész megoldásokat kínálnak a nagy adatokhoz. Az idei év kihívása az összegyűjtött adatok biztonságának biztosítása volt.

Ezért minden kiadott megoldás integrált biztonsági eszközöket és szolgáltatásokat tartalmaz. Ezeket már a fejlesztési folyamat során megvalósítják, és a szoftver részét képezik. Különösen fontos az ilyen megoldások alkalmazása a webes szolgáltatásokban, mivel ezek a legsebezhetőbbek.

IoT – A dolgok internete

Egyszerűbben fogalmazva, a tárgyak internete az emberek által nap mint nap használt számítógépek és eszközök globális hálózatához való kapcsolódás. Tanulmányok szerint 2027-re több mint 40 milliárd hálózatba kapcsolt eszköz lesz használatban. A növekedés 2019-től több mint 500%-os.

A dolgok internete iránti fokozott érdeklődés annak köszönhető, hogy a csatlakoztatott eszközök képesek a rájuk bízott feladatokat elvégezni, és ezzel egyidejűleg személytelen adatokat gyűjteni. Ezt azután a hálózatokon keresztül továbbítják és feldolgozzák. Ennek eredményeképpen az ügyfelek megkapják a marketing és egyéb célokra szükséges információkat.

A tárgyak internete számos előnnyel jár a hétköznapi felhasználók számára is. Az IoT kényelmes és biztonságos környezetet teremt a mindennapi feladatok elvégzéséhez. Ezen túlmenően e technológiák alkalmazása az egészségügyben lehetőséget teremt a távdiagnosztikára, -megfigyelésre és -kezelésre.

Sokan már hajlandóak olyan viselhető kütyüket használni, amelyek figyelemmel kísérik életjeleiket. Az orvosok így valós idejű diagnosztikát végezhetnek, meghatározhatják az eljárások hatékonyságát és más hasonló feladatokat végezhetnek.

Azok a fejlesztők, akik hatékony és funkcionális megoldásokat kínálnak ezen a területen, előnyben lesznek a piaci versenytársaikkal szemben.
Sötét témák az alkalmazásokban és online szolgáltatásokban

Az elmúlt két-három évben egyre népszerűbbé vált az alkalmazások és szolgáltatások sötétebb dizájnja. Az operációs rendszerek sötétebb verziókat kínálnak a felületükből, és a Google is így döntött, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy megváltoztassák a keresőoldaluk színsémáját.

Tanulmányok szerint a felhasználók 80 százaléka a sötét felületeket részesíti előnyben. Ezért azoknak a fejlesztőknek, akik követik az aktuális trendeket, és követni akarják azokat, nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a sötét témákra.

Pontosan mi a fontos egy sötét téma esetében:

  • Ennek az opciónak a kiválasztása minden szoftver vagy szolgáltatás esetében elengedhetetlen;
  • A sötét és világos üzemmód közötti váltást a felhasználó döntése vagy az operációs rendszer rendszer beállításai szerint kell elvégezni.

Távmunka és távoktatás szolgáltatásai

Nem szabad elfelejteni az utóbbi években népszerű tendenciát. Az ilyen megoldások kifejlesztésének és javításának szükségességét a megkezdődött és folytatódó koronavírus-járvány okozza.

Bár a legtöbb országban már nem alkalmaznak teljes zárlatot a betegség terjedésének korlátozása érdekében, sok vállalat hagyta, hogy a dolgozók távolról dolgozzanak. Ezért nem csökkent az igény az olyan programok iránt, amelyek lehetővé teszik a távmunkások számára a közös munkát.

Egy másik fontos tendencia a távoktatási eszközök iránti növekvő kereslet. Azok a fejlesztők, akik ilyen megoldásokat adnak ki, előnyben lesznek 2022-ben.

Alkalmazások és szolgáltatások fejlesztése mobileszközökre

Tanulmányok szerint az internetes forgalom több mint 50%-át a mobileszközök teszik ki. A felhasználók 4-ből 3 esetben okostelefonokat és táblagépeket használnak online vásárlásra. Ebből nyilvánvaló következtetés vonható le a mobileszközökre történő webfejlesztés fontosságára.

A szoftvercégek a szoftverek funkcióinak és képességeinek bővítésére, valamint a weboldalak és webes alkalmazások kis képernyős eszközökön való használatra való átalakítására fognak összpontosítani. A geolokációs adatok felhasználása 2022-ben növekedni fog, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy személyre szabott marketingalkalmazásokat kapjanak.

Egy másik idei trend a vásárlás megkönnyítése. A felhasználóknak egyetlen kattintással kell leadniuk a megrendelést és kifizetniük azt, az azonosítás és a fizetés megerősítésének biometrikus módszerével. Erre a célra ujjlenyomat-, arckép- vagy hangfelismerést használnak. Az adaptív tervezés pedig, amely a mobileszköz felhasználójának kényelméhez igazítja a felületet, kényelmesebb interakciót tesz lehetővé a weboldallal vagy online szolgáltatással.

Fokozott biztonsági és adatvédelmi követelmények

A felhasználói és vállalati adatok védelme az interneten az idei év legsürgetőbb kérdése. Bármely számítógép vagy vállalati hálózat, amely az internethez kapcsolódik, sebezhető. Tavaly hackereknek sikerült ellopniuk egy híres álláskereső szolgáltatás mintegy 700 millió felhasználói adatát, köztük személyes telefonszámokat és e-mail címeket. A DDoS-támadások száma 2020-hoz képest 50%-kal nőtt.

Ezért 2022-ben a fő tendencia az ügyfelek személyes adatainak védelme a weboldalakkal való interakció során. A legtöbb nagy szolgáltatás már áttért a kötelező kétfaktoros hitelesítésre, beleértve a Google Authenticator-t is.

A fejlesztők nem hagyományos módszereket is alkalmaznak a felhasználók online biztonságának megőrzése érdekében. Ezek közé tartoznak a felügyeleti eszközök és az adatelemzés. Ezek segíthetnek a szolgáltatásmegtagadási támadások azonosításában vagy a botok által generált forgalom kiszűrésében.

Következtetés

A fejlesztési trendek folyamatosan változnak a felhasználói igényeknek megfelelően. Tartson lépést az informatika legújabb trendjeivel, és szolgáltatásai mindig keresettek lesznek ügyfelei körében.

Megjegyzés hozzáadása

tqpR81hoEb

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.